کولونوسکوپی

کولونوسکوپی (Colonoscopy) که به اصطلاح دیگر به آن کولون بینی ‌یا همان روده‌بینی می گویند در حقیقت یک روش بررسی و معاینه روده است که این اقدام و بررسی توسط دستگاه ‌روده‌بین یا کولونوسکوپ (Colonoscop) انجام می شود؛ در ادامه به شرح کامل این که کولونوسکوپی چیست می پردازیم.

کولونوسکوپی چیست و آمادگی قبل از کولونوسکوپی

کولونوسکوپی چیست؟

همان گونه که متوجه شدید کولونوسکوپی (Colonoscopy) نوعی آزمایش و معاینه است که توسط یک دستگاه انجام می شود و در طی این معاینه پزشک می تواند وضعیت روده بیمار را به طور کامل مورد بررسی قرار دهد؛ در ابتدا قبل از شرح Colonoscopy و شرح آمادگی کولونوسکوپی به معرفی و بررسی اجزایی که در این پروسه مورد بررسی قرار می گیرند می پردازیم.
قسمت های مختلفی روده بزرگ انسان را تشکیل داده اند که به شرح زیر می باشند:

بخش های اصلی روده بزرگ

کولون: بزرگ‌ترین قسمت روده بزرگ است که از 4 بخش اصلی تشکیل شده است: 1)کولون صعودی، 2)کولون عرضی، 3)کولون نزولی ، 4)کولون سیگموئید.

راست روده یا رکتوم: محل ذخیره و انباشته شدن مدفوع می باشد و محل آن در انتهای روده بزرگ است.

سکوم: ابتدایی ترین بخش روده بزرگ و اولین مورد می باشد؛ همچنین آپاندیس هم در همین قسمت می باشد.

پولیپ: توده کوچک بافتی شکل که در دیواره روده بوجود می آید و رشد می کند.

روش کار اجزای داخلی روده بزرگ

کولون و رکتوم، قسمت هایی از دستگاه گوارش می باشند و لوله عضلانی روده بزرگ متشکل می شوند که در حقیقت؛ ۱۵۰-۱۲۰ سانتی متر اولیه ی روده بزرگ را کولون نام گذاری می شود و ۱۵ سانتی متر آخر روده بزرگ رکتوم نامیده می شود.

هضم غذا بدین صورت می باشد که در ابتدا توسط روده باریک وارد کولون شده، و در اینجا کولون اقدام به جذب دوباره آب و مواد مغذی می کند و سپس باقی مانده آن به صورت مدفوع در روده انباشته می شود که بعد از گذشتن از کولون به رکتوم می رسد از مقعد، دفع می شود.

حال که با اجزای داخلی روده بزرگ آشنا شده اید و همچنین متوجه روش کار روده و فرآیند هضم غذا شدید نوبت پاسخ به سوال کولونوسکوپی چیست می رسد

Colonoscopy چیست

کلونوسکوپی (Colonoscopy) یک روش معاینه از اجزای داخلی روده بزرگ بیمار است و در حقیقت آزمایشی است که در طی آن به پزشکان شرایط بررسی و معاینه روده بزرگ (کولون) و همچنین راست روده را می دهد.

همچنین قطعا آزمایش Colonoscopy برای بیمار کمی استرس آور باشد، اما این معاینه نقش بسیار مهمی در تشخیص بیماری‌های مهم به خصوص سرطان روده دارد، پس در صورت نیاز به انجام آزمایش کولونوسکوپی اصلا نگران چیزی نباشید؛ چرا که در تشخیص سلامتی شما بسیار مهم است.

در اصل کلونوسکوپی پروسه ای است که در آن تمام تغییرات و یا به عبارت دیگر تمام ناهنجاری های روده بزرگ (کولون) ، رکتوم و همچنین مقعد قابل تشخیص است؛ که منظور از ناهنجاری های روده مواردی از قبیل:تورم، پولیپ یا توده سرطانی است که جهت سلامتی فرد باید حتما مورد بررسی قرار بگیرند.

همچنین کولونوسکوپی به پزشک در کشف دلایل: درد شکم، خونریزی روده، یبوست مزمن، اسهال مزمن نیز کمک می کند.و به طور کلی آزمایش کولونوسکوپی معمولا حدود 30 تا 60 دقیقه زمان می برد.

همچنین این امکان وجود دارد که در حین کلونوسکوپی، بیوپسی (نمونه های بافتی) جهت بررسی های بیشتر توسط پزشکان برداشته شود و حتی در صورت نیاز، پولیپ ها یا دیگر بافت های غیر طبیعی بوجود آمده در روده بزرگ در زمان کلونوسکوپی از توسط ابزارهای مخصوص برداشته می شوند.

کولونوسکوپی چیست و آمادگی قبل از کولونوسکوپی

روش اجرای آزمایش کولونوسکوپی

در زمان تست کولونوسکوپی، بیمار یک لباس مخصوص می پوشد. سپس توسط کادر درمان داروی آرام بخش به بیمار تزریق می کنند. و فرد بیمار در تمام مدت زمان انجام تست هیچگونه احساس ناراحتی و درد نخواهد داشت.

سپس معمولاً بیمار زانوهای خود را به سمت داخل و سینه کشیده و جمع می کند. در همین حین پزشک متخصص لوله کولونوسکوپی را وارد روده می کند.

این لوله که با نام کولونوسکوپ می باشد، به اندازه کافی بلند و انعطاف پذیر بوده و داخل مقعد می شود. سپس توسط دوربین ویدیویی کوچکی که بر سر همان لوله کولونوسکوپ قرار دارد، پزشک را قادر به مشاهده داخل روده بزرگ می کند.

همچنین امکان نمونه برداری از بافت ها هم نیز از همین روش میسر می شود و همانطور که گفته شد در همین حین پزشک توسط ابزار های خاص اقدام به از بین بردن پولیپ ها و بافت های غیر طبیعی می کند.

برای انجام تست کلونوسکوپی در ابتدا بیمار با مصرف داروهای مسهل روده خودرا کاملا خالی می‌کند. و بعد از آن دستگاه (کولونوسکوپ) از مقعد وارد بد (روده بزرگ) می‌شوند و فرآیند بررسین مخاط کولون و راست روده شروع می شود.

آمادگی کولونوسکوپی

آزمایش کولونوسکوپی همانند هر تست و آزمایش دیگری نیازمند اقدامات آماده سازی می باشد و فرد بیمار باید شرایط این تست را در خود ایجاد کند که در ادامه بحث به بررسی و شرح کامل این مورد می پردازیم.

کولونوسکوپی چیست و آمادگی قبل از کولونوسکوپی

مصرف مسهل ها

پاکسازی و خالی کردن روده اصلی ترین اقدامی است که فرد بیمار حتما باید قبل تست کولونوسکوپی انجام دهد که عمدتا در شب قبل از تست بیمار از داروهای مسهل جهت نرم کردن مدفوع و همچنین پاک کردن روده‌ها استفاده می کند.

که این داروها در انواع گوناگون قرص و پودر در دسترس بیماران قرار دارند، در اینجا لازم به ذکر است که نونا دارو پارس تولیدکننده، صادرات و واردات دارو می باشد و در درجه اول هدف خود را ارتقا سلامت ایرانیان در جای جای کشور و تامین دارو، بر اساس استانداردهای روز جهانی قرار داده است، که از همین رو داروهای مسهل های بسیاری هم از نوع قرص و هم پودر و هم قطره را در دسترس شما عزیزان قرار داده است.

عمل تنقیه

بطری شستشوی مخصوصی است که از طریق آن آب یا محلول صابون ملایم را از قسمت مقعد جهت پاکسازی وارد بدن می کند.

مصرف داروهای ضد انعقاد

در صورتی که فرد بیمار از هرگونه داروهای ضد انعقاد و رقیق کننده خون مثل: آسپرین، داروهای آرتروز، داروهای دیابت استفاده می‌ کند، حتما باید با پزشک خود مطرح کند.

مایعات قرمز و بنفش

مصرف هرگونه خوراکی‌هایی که به رنگ قرمز و بنفش هستند مثل انگور و انار از دو روز قبل از آزمایش کولونوسکوپی ممنوع است.

رژیم غذایی

رژیم غذایی هم از اقدامات بسیار مهمی است که حتما بیمار باید از دو روز قبل از آزمایش کولونوسکوپی رعایت کند، خوراکی‌هایی مثل نظیر آب، چای، قهوه، آبمیوه رقیق، آبگوشت رقیق، یخمک طعم‌دار را جایگزین غذا های جامد کند.

دلایل انجام کولونوسکوپی

غربالگری برای سرطان روده بزرگ

در سنین 50 سالگی و بالاتر و گاها جدا از سن خطر سرطان روده بزرگ وجود دارد و از همین رو پزشک کولونوسکوپی را جهت غربالگری سرطان روده بزرگ توصیه می کند.

پولیپ ها

در صورتی که قبلاً بیمار پولیپ داشته باشد، ممکن است یک کلونوسکوپی دیگر جهت جستجوی و برداشتن هرگونه پولیپ اضافی لازم باشد.

عوارض کولونوسکوپی

آزمایش کولونوسکوپی به طور کلی خطرات کمی دارد. اما ممكن است شامل موارد زیر باشد:

خونریزی گوارشی: خونریزی از روده در 1 درصد موارد امکان بروز دارد.

درد: احساس درد شکم و روده اکثرا بعد از چند روز رفع می شود.

عفونت: اگر ابزارهای کولونوسکوپی استریل نباشند، امکان عفونت وجود دارد

نفخ و گاز: بعضی از بیماران گاها احساس نفخ و گاز داشته اند.

پارگی یا سوراخ شدن دیواره روده بزرگ

شرایط فرد بعد از تست کولونوسکوپی

بعد از کولونوسکوپی، تقریبا 1 ساعت زمان می برد تا فرد به هوشیاری کامل بازگردد. و حتما به شخصی احتیاج است که بیمار را تا به خانه همراهی کند.

تحت هیچ شرایطی فرد نباید رانندگی کند چراکه ممکن است تا سک روز تحت تاثیر داروی بیهوشی باشد.

و اگر در حین عمل کولونوسکوپی پزشک پولیپ برداشته باشد، شاید لازم باشد رژیم غذایی را موقتا رعایت کند.

امکان دارد تا چند ساعت بعد از کولونوسکوپی فرد احساس نفخ کند و یا ممکن است با اولین مدفوع دچار مقدار کمی دفع خون شود.

قبل از انجام کولونوسکوپی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا اطلاعات کافی درباره روند این آزمایش و آمادگی‌های لازم را دریافت کنید. [چگونه با پزشک درباره مشکلات گوارشی صحبت کنیم؟] این راهنما به شما کمک می‌کند تا سوالات درستی از پزشک بپرسید و بهترین راهکارها را برای آماده‌سازی قبل از کولونوسکوپی بیابید.

همچنین، ممکن است پزشک برای تخلیه روده، مصرف ملین یا مسهل‌ها را توصیه کند. بااین‌حال، مصرف بیش‌ازحد این داروها می‌تواند عوارض جانبی مانند اسهال شدید یا از دست دادن آب بدن را به همراه داشته باشد. برای آشنایی با [عوارض مصرف بیش از حد داروهای مسهل] و روش‌های کاهش خطرات آن، این مقاله را مطالعه کنید.

بعد از انجام کولونوسکوپی، مصرف مواد غذایی که به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کنند، اهمیت زیادی دارد. آلوئه‌ورا یکی از موادی است که به بهبود عملکرد معده و روده کمک می‌کند. [در این مقاله بیشتر بخوانید]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *